KOMENTĀRS PAR IZDEVUMU "BURTI. ZĪMES. VIDE." (2015)

   Pavisam nejauši sociālajā tīklā Facebook uzgāju mājaslapu "Profānie fonti", kurā apkopotas fotogrāfijas no dažādām Latvijas pilsētām. Tās nav pašbildes, ne dzīvnieku bildes, ne arī gleznainu ainavu fotogrāfijas. Tās ir atšķirīgu burtveidolu, tekstu un ēku fotoliecības cilvēku veidotā vidē. 
   Patiesas intereses vadīta atradu arī brīnumjauku izdevumu "Burti. Zīmes. Vide. Burtviedolu kultūras vērojumi Latvijā" (2015), kā idejiskais autors ir Gatis Vanags. Šajā grāmatā ir apkopotas krāsainas fotogrāfijas no atšķirīgiem resursiem (muzeju fondiem, privātkolekcijām), laika periodiem un pilsētām. Fotogrāfijas un īsi komentāri ir grupēti astoņās nodaļās: Dzelzceļa informācijas zīmes; Vietu zīmes un norādījumu zīmes; Sabiedrisko iestāžu un tirdzniecības uzņēmumu reklāmas zīmes; "Rēgu zīmes - izzuduši reklāmas sienu gleznojumi"; Ēku fasāžu zīmes; Māju adrešu zīmes; Brīdinājuma, aizlieguma un norādījuma zīmes; Pieminekļi un pieminekļu zīmes. 
    Izdevums, pirmkārt, ir vērtīgs materiāls dažādu tipogrāfisko risinājumu izpētei. Otrkārt, tas sniedz kultūrvēsturisku informāciju par ēku vizuālo noformējumu un izmantojuma mērķi. Treškārt, fotogrāfijas ataino valodas lietojumu atšķirīgos laikos. Daži ierosmes jautājumi:
  • Kā tika un joprojām tiek publiskoti dažādi nosaukumi jeb onīmi (pilsētu vārdi, dzelzceļa staciju nosaukumi, uzņēmumu  nosaukumi, produktu nosaukumi, ielu nosaukumi)? Vai lielie sākumburti ir raksturīgi visam nosaukumam? Vai ir lietotas pēdiņas? 
  • Kurās valodās ir lasāmas norāžu zīmes, brīdinājuma zīmes vai reklāmas?
  • Kā latviešu valodas rakstība ir mainījusies cauri laikam?
          Šis fotogrāfiju albums ir viennozīmīgi noderīgs materiāls pilsētu tekstu izpētei. Noteikti rekomendēju atrast laiku un iespēju tanī ielūkoties un tad iziet ielās un pamanīt kaut ko iepriekš neievērotu! :)   

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

EPITĀFIJA KĀ SAPRESĒTA LIECĪBA PAR CILVĒKU UN VIŅA DZĪVI

Metaforas lingvistiskajā ainavā. Lingvistiskās un vizuālās jeb optiskās metaforas

Ilustrēta pilsētas vārdnīca