VAI PILSĒTAS TEKSTIEM IR KO TEIKT PAR MĪLESTĪBU UN ŠODIENAS SVĒTKIEM?

Svētā Valentīna diena vai Visu mīlētāju diena ir tādi pavisam jauki mīlestības godināšanas un sumināšanas svētki. Idejiski brīnišķīgs brīdis īpašo jūtu papildus izrādīšanai un iemesls neikdienišķai laika pavadīšanai ar mīļoto un/vai kādam (ne-)ierastam našķim. :) Cita lieta, vai komercializācijas iespaidā nav izplēnējis vai čupeit noplicinājies svētku patiesais gars. Lai vai kā tur arī nebūtu, viss rit savu gaitu, un mūsu pašu ziņā, kam ļauties un kam stingri turēties pretī. 

Pilsētas tekstiem piemīt tendence pielāgoties situatīvajam kontekstam; par to mēs esam jau gadu gadiem pārliecinājušies (kas vairāk, kas mazāk, protams) pirms tādiem saulgriežu svētkiem kā Ziemassvētki, Lieldienas un Jāņi, citiem būtiskiem pasākumiem un svarīgām notikšanām. Valentīndiena, šķiet, nav izņēmums. 

Nolēmu izcilpot pa Rīgas pilsētas centru, pievēršot uzmanību tekstiem, kas ir saistīti ar šo mīlestības uzstīgoto dienu. Mazliet pārsteidzoši, tomēr nevarētu teikt, ka uz katra soļa būtu izvietoti Valentīndienas atgādinājumi. Varbūt pieaugušie ar šitādām blēņām nenodarbojas? :) Pāris balonu sirdis ar tekstu "I love you" un bez tā vai no sarkana papīra izgrieztas sirdis atsevišķu restorānu logus gan rotāja. 


Rezultātā sanāca nofotografēt 13 publiski aplūkojamus tekstus ar mīlestības tēmu un īpašu piedāvājumu par godu Valentīndienai. Tās galvenokārt ir reklāmas, kas aicina iegādāties gardu kafiju un kūciņu vai kādu elektronisku rīku (datoru, telefonu, viedo pulksteni), lai būtu tuvāk (!) ar savējiem. Tātad mīlestība asociējas ar kaut ko gardu un ar kopā būšanu. Tuvu un romantisku attiecību uzturēšana ar tehnoloģiskajām iespējām atšķirtības brīžos nav nekas nosodāms, tieši pretēji - atzinīgi novērtējams. Citādi, ja spējam atklāt jūtas sev tuvam cilvēkam vai komunicēt tikai caur ekrāniem, bez klātienes acu skatieniem un fiziskiem pieskārieniem... Varbūt tiešsaistes attiecības tīmeklī vai digitālā mīlestība ir kaut kāds jau esošs un nākotnes attiecību modelis laika taupīšanai, lielākai procesa kontrolei (izslēgt/ ieslēgt, kad labpatīk, "uztūnēt" fotogrāfijas...) un vientulības mirklīgai nomākšanai?! 

No trīs afišām izcelšu vienu, kas ir redzama attēlā.


Kā vēsta rakstveida teksts, Holivudas mīlas stāsts tiks izstāstīts caur kino mūzikas skaņām orķestra "Rīga" pavadībā. Spēcīgi, dziļi. Kā jūtas. Savukārt melnbaltais zīmējums rada romantisku noslēpumainību un raisa asociācijas ar cēli naksnīgām pastaigām pāris gadsimtus iepriekš.  

Vēl vēlos dalīties ar vienu interesantu publisko tekstu, ko garāmgājējiem bija iespējams papildināt. Netālu no Laimas pulksteņa, kas, kā zināms, izsenis ir romantisku (un ne tikai!) tikšanos simbols, trīs jaunieši spēlēja mūzikas instrumentus un aicināja ikvienu definēt, kas ir mīlestība. Dažas atbildes var redzēt nākamajā attēlā. 


Kā redzams, mīlestība ir laime, jūtas, sāpes, kaut kas universāls, patiesas attiecības, lielisks iemesls, Jēzus, konkrēts cilvēks (resp., puisis šajā gadījumā) un kopā būšana. Mīlestībai ir atšķirīgi definējumi un tā tiek izteikta atšķirīgās valodās. Tajā īstajā, tuviem cilvēkiem svarīgā valodā. Visām klātesot un cita citai netraucējot. Mīlestība var būt arī starp valodām? :) 



Komentāri

  1. Ja baloni ar rakstiem “Es tevi mīlu!”, “I love you!”, “Я тебя люблю!” var būt izvietoti veikalā vienā stūrī, tad arī cilvēki, kuri runā dažādās valodās, var mierīgi komunicēt. Pasaulē jau ir pārāk daudz problēmas un valodas konflikti nav relevanti. Mīlestībai starp valodām jābūt. Kā zināms mīlestība ir lielisks motivators. Valodu daudzveidība ir attīstības iespējas, nevis draudi. Ir forši kā mīlestības tēmā cilvēki aktīvi izmanto tādu pozitīvu domu.

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

EPITĀFIJA KĀ SAPRESĒTA LIECĪBA PAR CILVĒKU UN VIŅA DZĪVI

Metaforas lingvistiskajā ainavā. Lingvistiskās un vizuālās jeb optiskās metaforas

Ilustrēta pilsētas vārdnīca